تولید محتوا همان چیزی است که به مردم کمک می کند تا کسب و کار، نام تجاری و محصولات شما را کشف کنند، و این محتوا است که به شما کمک می کندتا مشتریان را جذب کنید، درگیر کنید و آنها را خوشحال کنید. تولید محتوابازدیدکنندگان جدیدی را به سایت شما می آورد و در نهایت برای شرکت شما درآمد ایجاد می کند.
در این وبلاگ سعی کردیم تا شما را با زمینه تولید محتوا آشنا کنیم و همچنین بتوانید از اهمیت آن در کسب و کار خودتان بهره ببرید.
- 1. محتوا چیست؟
- 2. تولید محتوا به چه معناست؟
- 3. انواع محتوا
- 4. چرا تولید محتوا مهم است؟
- 5. محتوا خوب چیست؟
- 6. شغل تولید محتوا به چه صورت است؟
- 7. چگونه کارشناس تولید محتوا شویم؟
- 8. محتوا دیجیتال چیست؟
- 9. نتیجه آنچه که آموختید
1. محتوا چیست؟
محتوا همان چیزی است که هر روز با آن سر و کار دارید؛ کلیپهای خندهدار یا عکس و توضیحات محصول که در اینستاگرام میبینید، پادکست که موقع برگشتن از دانشگاه در تاکسی گوش میدهید، ویدئوهای آموزشی که تماشا میکنید، کتابهای دیجیتال که در موبایل یا کامپیوتر میخوانید و در نهایت همین مقاله که حالا در حال خواندن هستید همه محتوا حساب میشوند.
تولید محتوا، تولید اطلاعات یا مطالب بازاریابی برای مخاطب است. تولید محتوا در بازاریابی اغلب شامل محتوای اطلاعاتی یا آموزشی همراه با پیام برند است.
پیشرفت های دیجیتال باعث شده است که فرآیند تولید محتوا در چند سال گذشته به طور تصاعدی افزایش یابد. مراحل متعدد تولید محتوای باکیفیت، از ایدهپردازی گرفته تا اندازهگیری عملکرد، با نرمافزار تولید محتوا کمتر دست و پا گیر شده است.
2. تولید محتوا به چه معناست؟
اگر همین حالا بروید از هرکسی که کارش تولید محتوا است بپرسید تولید محتوا یعنی چه، احتمالا جواب خودش را میدهد؛ چون دنیای بازاریابی محتوا (Content Marketing) آنقدر گسترده است که هرکسی تعریف خودش را از آن دارد.
اگر بخواهیم یک تعریف جامه از تولید محتوا بیان کنیم،به این تعریف می رسیم:
"تولید محتوا یعنی نوشتن، طراحی، ضبط یا ساخت هرچیزی که انسانها میتوانند درکش کنند و در بستر های مختلف منتشر میکنیم تا به اهدافی مثل کسب درآمد، رسانهسازی و ... برسیم"
3. انواع محتوا
مانند ما انسان ها، محتوا در اشکال و اندازه های مختلف وجود دارد. همه آنها اهمیت، تأثیر و بازده خود را دارند. از این رو، درک نگاشت محتوا بسیار مهم است، به عنوان مثال، هر نوع محتوا هدف خاصی را دنبال می کند و به مرحله هدف سفر خریدار می رسد.
در چند سال اخیر، بازاریابان نیز سیر تحول روند تولید محتوا را مشاهده کردهاند. برخی از رایج ترین انواع مورد استفاده در بازاریابی دیجیتال در اینجا ذکر شده است:
· اینفوگرافیک: آیا می خواهید یک فرآیند یا آمار را به اشتراک بگذارید؟ اینفوگرافیک ها، که سریع درک می شوند و در سطح بالایی قرار دارند، به صورت بصری این نوع اطلاعات را نشان می دهند.
· وبلاگ ها: محتوای کوتاه یا طولانی که حول یک موضوع خاص می چرخد. ,وبلاگ یک صفحه وب است که اغلب به روز می شود که برای نظرات شخصی یا محتوای تجاری استفاده می شود. وبلاگ ها اغلب تعاملی هستند و شامل بخش هایی در پایین پست های وبلاگ هستند که خوانندگان می توانند نظر بگذارند.
· پادکست: قالبی که به طور فزاینده ای محبوب است و راهی هیجان انگیز برای ایجاد حس شخصی به برند شماست، این فرمت صوتی برای دستیابی به مخاطبان شما عالی است. در حالی که می تواند یک قطعه محتوای اصلی باشد، بازاریابان همچنین از آن برای استفاده مجدد از محتوای نوشته شده موجود استفاده می کنند.
· فیلم ها: اگر فکر می کنید یک فرمت صوتی و تصویری بهتر می تواند توجه مخاطبان شما را حفظ کند، پس به ساخت فیلم فکر کنید. یک ویدئو جذاب میتواند بینندگان را در هر نقطه از فروش در یک چرخه کوتاهتر به تصمیمگیری نزدیکتر کند. بازاریابان این قالب را به روشهای مختلفی مانند انیمیشن، گیف یا جلوههای صوتی تجربه میکنند.
· وبینارها: در حالی که فرمت های دیگر بیشتر یک طرفه برای انجام اقدامات دلخواه هستند، وبینارها بیشتر یک قالب تعاملی هستند. یک وبینار به شرکت کنندگان این فرصت را می دهد که از طریق گفتگو موضوعی را درک کنند.
· مطالعات موردی: این موثرترین راه برای به اشتراک گذاشتن داستان های موفقیت و شواهد شخص ثالث از ارزش برند شما است. آنها اطلاعات مرتبط با ضریب اعتماد را به خوانندگان ارائه می دهند که به آنها در تصمیم گیری کمک می کند.
4. چرا تولید محتوا مهم است؟
تولید محتوا نهایی ترین روش بازاریابی ورودی است. وقتی محتوا ایجاد می کنید، اطلاعات رایگان و مفیدی را برای مخاطبان خود ارائه می دهید، مشتریان بالقوه را به وب سایت خود جذب می کنید و مشتریان فعلی را از طریق تعامل با کیفیت حفظ می کنید.
تقریبا 40٪ از بازاریابان می گویند بازاریابی محتوا بخشی ضروری از استراتژی بازاریابی آنها است. 81٪ می گویند که شرکت آنها محتوا را به عنوان یک استراتژی تجاری می بیند.
بازاریابان B2B دادههایی دارند که نشان میدهد بازاریابی محتوا ابزاری موفق برای پرورش سرنخها (۶۰درصد)، درآمدزایی (۵۱ درصد) و ایجاد مخاطبین مشترک (۴۷ درصد) است.و 10٪ از بازاریابان که وبلاگ دارند می گویند که وبلاگ بیشترین بازگشت سرمایه را ایجاد می کند.
دلایل دیگری نیز وجود دارد که اهمیت تولید محتوا را چند برابر می کند:
آگاهی از برند را ایجاد می کند: ایجاد محتوای منسجم که با پیام های برند شما همسو باشد، کتابخانه ای از منابع ارزشمند ایجاد می کند که مخاطبان شما شروع به ارتباط با شما می کنند. با گذشت زمان، با افزایش دیده شدن برند، جامعه مصرف کننده و اعتماد افزایش خواهد یافت.
پشتیبانی از بهینه سازی موتور جستجو (SEO): با سئو، مشتریان شانس بیشتری برای یافتن محتوای شما دارند. محتوای جذاب می تواند اولین نقطه تماس مخاطبان هدف شما باشد و آنها را به تصمیم خرید مثبت نزدیکتر کند.
اعتماد و تخصص را ایجاد می کند: با محتوای ثابت و مؤثر، شهرتی برای تخصص در زمینه خود ایجاد کنید. برای کمک به مشتریان برای حل مشکلاتشان.
5. محتوای خوب چیست؟
با وجود اطلاعات زیادی که این روزها در دسترس است، کسب و کارها باید راه هایی برای برجسته شدن بیابند. در اینجا عناصری هستند که برای اطمینان از خوب بودن محتوای خودتان، به آن نیاز دارید.
· مرتبط: مهم ترین جنبه هر محتوا این است که آیا با مخاطب هدف شما مرتبط است و با اهداف تجاری شما همسو است یا خیر. اینها برخی از پارامترها هستند که تضمین می کنند محتوای شما مرتبط باقی می ماند.
· ثابت: دور از چشم، دور از ذهن، به خصوص زمانی که بازیگران زیادی در بازار وجود دارند. درک اینکه چه فرکانسی برای افزایش اعتماد و اعتبار کار می کند، باید بخشی ضروری از بازاریابی محتوا باشد. چند عاملی که باید در هنگام تصمیم گیری در مورد فراوانی محتوای خود در نظر بگیرید ممکن است عبارتند از:
1. ترجیحات و در دسترس بودن مخاطب. یک مطالعه رقابتی نقطه شروع خوبی برای درک و تقسیم بندی مشتریان است.
2. اندازه محتوا یک استراتژی رایج که در اینجا اعمال می شود این است که فرم محتوا طولانی تر باشد.
3. اندازه گیری عملکرد. همیشه ایده خوبی است که عملکرد طرح فعلی خود را اندازه گیری کنید.
· آموزنده: آیا محتوا نقش مهمی در مصرف کنندگان دارد؟ محتوای آموزنده باید مسیر خریداران را ساده کند. معیارهای زیر می توانند اطلاعاتی بودن محتوا را تضمین کنند:
1. نیازهای مخاطب را برآورده می کند.
2. واضح و آسان برای درک
3. حقایق و اعداد به موقع هستند.
· جذاب: آیا محتوای شما می تواند توجه مصرف کنندگان را به خود جلب کند؟ با کاهش دامنه توجه و افزایش جریان محتوا، باید مطمئن شوید که محتوای خود جذاب است. برای جذب مخاطبان خود، مطمئن شوید که محتوای شما این کادرها را علامت زده است:
1. محتوا منحصر به فرد است.
2. سرفصل ها جذاب هستند
3. محتوا تعاملی است.
· اقدام محور: بازگشت سرمایه (ROI) حاصل از بازاریابی محتوا برای هر بازاریاب بر حسب تعامل سنجیده می شود. اقدام در اینجا می تواند به هر شکلی باشد که با اهداف تجاری همسو باشد.
6. شغل تولید محتوا به چه صورت است؟
شغل تولید محتوا در سالهای اخیر آنقدر متقاضی پیدا کرده است که خیلی از افراد آن را به عنوان شغل اصلی انتخاب میکنند و برای بعضی هم شغل دوم است. موضوعات و کارهای محتوا زیاد است و هرکس با هر علاقهای میتواند در یکی از حوزههای آن کسب درآمد کند. خیلی هم سخت نیست؛ میتوانید یک فریلنسر دورکار باشید یا یک کارمند حضوری در شرکتهای بزرگ. فقط باید مهارتهای اولیه را یاد بگیرید.
کارشناس تولید محتوا میتواند برای وبسایتها مقاله بنویسد، برای شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام پست بسازد و منتشر کند یا ویدئو کلیپ، پادکست و ... تولید کند.
در حال حاضر، مشاغل تولید محتوا به طور عمده متمرکز بر تولید محتوا برای سایت و شبکههای اجتماعی هستند؛ و متاسفانه در ایران به دلیل فیلتر شدن اکثر شبکههای اجتماعی به جز اینستاگرام، بخش بزرگی از تولید محتوا محدود به سایتها و اینستاگرام شده است.
7. چگونه کارشناس تولید محتوا شویم؟
اگر میخواهید کارشناس تولید محتوا شوید، باید اول از همه بدانید که کارشناس تولید محتوا یعنی چه؟! اصلا چه وظایفی بر عهده کارشناس تولید محتواست؟ خیلیها تصور میکنند که اگر بنویسند و مقالهشان را در وبلاگ یا وبسایتی منتشر کنند، کارشناس تولید محتوا هستند. اما این تصور کاملا غلطی است.
عنوان رسمی کارشناس تولید محتوا به انگلیسی، Content creation Specialist یا Content Specialist است و به فردی گفته میشود که بتواند براساس استراتژی محتوا، داستان سرایی و با توجه به اصول سئویی، محتوایی ارزشمند تولید کند. البته مشخص است که این محتوای ارزشمند باید در جهت رسیدن به اهداف کسب و کار هم باشد و قابلیت خواندن و به اشتراکگذاری هم داشته باشد.
خوشبختانه شغل کارشناس تولید محتوا به صورت دورکاری هم قابل انجام است. بنابراین اگر دست به قلم خوبی دارید، کنجکاو و خلاق هستید و هنوز اول راه تولید محتوایید، میتوانید دنبال شرکتهایی بگردید که نیاز به حضور شما به عنوان کارشناس تولید محتوا ندارند.
8. محتوا دیجیتال چیست؟
از نظر مفهوم «محتوای دیجیتال» فرق چندانی با محتوای معمولی ندارد.
تنها تفاوتی که این دو را کمی از هم متمایز میکند، فضای ذخیرهسازی و بستر انتشار محتوای دیجیتال است. اجازه بدهید مثالی برایتان بزنم:
تصور کنید که شما به عنوان یک سخنران در جمعی حضور دارید. وقتی در حال سخنرانی هستید، صحبتهای شما به خودیخود در فضای دیجیتال ذخیره نمیشوند.
مگر اینکه صدایتان ضبط شود یا از سخنرانیتان فیلمبرداری صورت بگیرد. به این ترتیب، سخنرانی شما قابلیت ذخیرهسازی و انتشار در بستر دیجیتال را پیدا میکند.
شاید برخی از شما بپرسید که این مطالب، خیلی معمولی هستند و ما آنها را میدانیم. باید اعتراف کنم که من هم زمانی با شما موافق بودم.
اما هرچقدر که بیشتر وارد این موضوع شدم فهمیدم که بسیاری از ما در مورد مفاهیم پایهای دچار سوءتفاهم هستیم، و توضیح این موضوعهای پایهای میتواند کمک حال ما باشد.
9. نتیجه آنچه که آموختید
در این وبلاگ متوجه شدید که بخش تولید محتوا از اهمیت بالایی بر خوردار است و وجود آن برای کسب و کار ها الزامی می باشد.
تولید محتوا نیاز به تمرکز دارد و گاهی داشتن تمرکز کاری دشوار است. زمانیکه وقت تولید محتوا رسیده باید از شلوغی و حواس پرتی رها شوید و تمام ذهنتان را روی تولید محتوا متمرکز کنید. گاهی اوقات لازم است برای متمرکز کردن حواس کار خودتان را با کارهای کوچک و آسان شروع کنید و زمانیکه تمام حواستان متمرکز شد به کارهای مهم و اصلی بپردازید.